Poänggiltighet

Vi vill bara påminna dig om den viktiga informationen beträffande dina poäng på Toluna.
Som det står i FAQ, har dessa en giltighetsperiod på två år, och måste därför användas inom den givna tidsramen.

Vänligen, uppmärksamma likaledes att det långtifrån är alla dina Toluna-poäng som kommer att upphöra i slutet av det andra året, endast de som har tjänats in just under den månaden för två år sedan. Exempelvis om du har skrapat ihop 15,000 poäng i oktober 2008, och 45,000 någon gång under perioden november 2008 – oktober 2010, så kommer du att ha tillgång till summan av 60,000 poäng. Om du i slutet av oktober 2010 fortfarande ej har omvandlat dina poäng, kommer du alltså inte att gå miste om hela din poängsumma, utan endast de första 15,000 poängen från den föregångna oktobermånaden. OBS! Däremot, om ditt användarkonto på Toluna förblir inaktivt under 12 månader, kommer hela din poängsumma att gå upp i rök, enligt våra Villkor & Bestämmelser.

För att kunna behålla hela din poängbelöning, vänligen fortsätt att medverka regelbundet i undersökningar och omröstningar och håll likaså koll på din poäng- och belöningssida för att kunna lösa ut poängen mot betalningar och hämta in andra spännande belöningar. Om du har några frågor och funderingar kring vår poäng förfalls policy, är du alltid varmt välkommen att kontakta oss.

Sist men inte minst, vill vi med stor glädje påminna dig om att från och med förra veckan blir ett flertal undersökningar belönade samma dag som deras avslutning! Din feedback
har spelat en avgörande roll och du skall veta att vi kommer att använda oss ytterligare mer utav denna inför de i framtiden kommande undersökningarna. Tack vare detta, slipper du behöva vänta och kommer att kunna omvandla dina poäng direkt till pengar, presentkort och lotteridragningar.

Vi är medvetna om att några av våra medlemmar fortfarande väntar på sina poäng för populärbonus och åsikter bestående av fler än 80 ord intjänade i augusti. Vi försäkrar er om att
era poäng fortfarande befinner sig under utredning i vårt system och har därmed ej gått förlorade.
Våra ingenjörer gör allt de kan för att kunna åtgärda detta problem så fort som möjligt.
Vi kommer att hålla er uppdaterade angående förloppet eller så snabbt en lösning har blivit funnen.

Vi ses snart på sidan!

Varma hälsningar,
Toluna Teamet

Annonser
%d bloggare gillar detta: